Help, ik heb een creatieve blok!

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 13:45

Het kan ons allemaal wel eens overkomen: het zit vast daarboven. Koppeke op slot en alle ideeën blijven uit. Paniek, stress want opeens denk je dat je die mojo kwijt bent en dat dit het einde van je carrière is.
Tot je ontdekt hoe je die ideeënfontein weer op gang krijgt en een opgeluchte “oef” kan slaken. Het is er weer. Die heerlijke flow is terug en de tekeningen stromen uit je hoofd en hand.

Hoe ik dat doe? Wel, ik ga je mijn ultieme “Véro's creative survival gids” meegeven.

 

1. Stress? Que pasa?

Als ik blokkeer dan is het meestal omdat het de laatste tijd een beetje van “te veel” is geweest. Te veel opdrachten, te veel uren gewerkt (en te weinig ontspanning), mezelf te veel liggen opjagen in zaken, te veel pushen, te strakke deadlines…
Een oude volkswijsheid leert ons dat alles waar een “te” voor staat niet goed is. Dus: tijd om te schrappen. ( dat is wel een goeie “te”)
Kijk even naar je agenda en probeer enkele zaken te schrappen, te verplaatsen, of te annuleren. Sounds hard? Nope. Gewoon doen.
Mail die ene opdrachtgever en vertel eerlijk en oprecht dat het even wat meer tijd vraagt om hem de garantie op goed werk te leveren. Wedden dat hij het snapt? Vraag je af of je echt wel deze week die administratieve zaken moet doen, of wie weet kan iemand je even helpen? En communiceer op al je kanalen dat de agenda volzet is tot nader order.
Wat je niet mag doen? Dat etentje met die vriendin annuleren, die geplande uitstap naar een museum verzetten…

 

2. Blijf de leuke dingen doen!

Ga dus effectief gaan eten met die vriendin. Praat over koetjes en kalfjes, maar spreek gerust ook eens over je creatieve blok. Het doet deugd om hier met iemand over te praten. En lach, verdorie, zorg ervoor dat dit de avond is waarop je elke minuut de slappe lach hebt.

Het is een natuurlijke reactie dat we eerst de leuke dingen schrappen uit onze agenda om meer focus te leggen op “werk”. Maar het werkt omgekeerd. Om die fontein weer op gang te krijgen moet je net leuke dingen doen. Hoe meer je jezelf gaat forceren, hoe moeilijker het zal zijn om een creatief idee te krijgen. Ga dus je werkdag indelen met meer leuke dingen en minder werk.
Dat wil ook zeggen dat je voor jezelf moet inschatten wat de prioriteiten zijn. Die website herbouwen hoeft misschien niet deze week, en die boekhouding kan misschien ook enkele dagen wachten. Heb je moeite met het bepalen van je prio’s? Dan kan ik een kleine tip geven volgens deze zin “moet ik dit nu doen”

Moet- is deze taak zo belangrijk dat ze nu moet gebeuren?
Ik – Ben ik diegene die het moet doen of kan ik deze doorschuiven naar een ander?
Dit – wat is “dit”? Maak de taak specifiek en zo weet je wat je juist moet doen.
Nu – Moet je het nu meteen doen, kan het morgen of misschien volgende week ook nog?
Doen - Moet jij iets doen? Of moet een ander iets doen?

 

3. Ga de natuur in

Deze werkt bij mij toch heel erg goed. Ik trek de wandelschoenen aan, neem Josefien mee op sleeptouw, zet mijn wandelapp op en trek de velden en bossen in. Het geeft me een heerlijk gevoel om in de natuur te wandelen en alle geuren op te snuiven, de kleuren op me te laten inwerken en verwonderd te zijn over al dat moois waar ik woon.
Je voelt letterlijk alles van je afglijden en je hoofd wordt een lege zen-ruimte. En een leeg hoofd dat wil zeggen dat er plaats komt voor creatieve ideeën. Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik de meeste inspiratie haal uit de natuur. Niet alleen heb ik vele verhalen die gebaseerd zijn op herinneringen van vroeger en nu. Ook mijn legendarische fantasie komt aan bod.
Stel je eens voor: mieren die een blaadje dragen op handen zoals een publiek een stagediver draagt tijdens een rockconcert… en dat op de tonen van “We will rock you”. Hilarisch, niet?

Dieren werken altijd bij mij. Ik probeer hen in menselijke gedaantes te gieten en beeldt me dan in wat hun conversaties zouden zijn. Zouden muizen ook aan de schoolpoort staan roddelen over Germaine van de bakker? Of zou die buizerd tijdens het vliegen ook sakkeren op die “middenvakkers” van een duiven?
Je ziet, ik ben al helemaal vertrokken. Nu jij nog!

 

4. Kriebel wat in je schetsboek

Ja, je leest het goed: kriebelen. Dat wil zeggen dat je begint zonder plan. Zet dat potlood op het blad en kijk waar je hand je heen brengt. Is het een cirkel? Wie weet kan je er een figuurtje in zien? Geef hem armen en benen, een kostuum et voilà. Je hebt een leuke figuur getekend!
Of maak een gigantisch grote vlek en observeer deze: is het een monster? Of misschien een wortel met rare vormen? Kan je hem benen geven?
Start met de eenvoudigste basisvormen: cirkel, vierkant en driehoek en begin van daaruit verder te werken.
Hoe meer je zit te kriebelen, hoe meer je voelt dat er “iets” begint te stromen in je. Je begint zonder plan te tekenen en figuren te maken.
Eerlijk? Dit werkt niet altijd bij mezelf. Als ik echt helemaal geblokkeerd zit dan moet ik echt starten met stap 2. De leuke dingen doen.
Wat me wel helpt in deze stap is luisteren naar luisterboeken. Dan komt mijn fantasie ook op gang, ik kruip uit die maalstroom van gedachten en begin weer beelden “te zien”. I know, ik klink nu als een veredelde Rasti Rostelli-versie, maar ik zie echt de beelden voor me.

Het is precies als een scène in een film die op pauze wordt gezet: ik zie de compositie, hoe de figuren eruit gaan zien en de kleuren. En deze zet ik dan op papier. Dus een tekening wordt eerst volledig in mijn hoofd uitgewerkt, en daarna probeer ik dat op papier te zetten.
Lees: probeer. Ik denk nog altijd van “fuck, het gaat me niet lukken” maar uiteindelijk komt het wel goed.
En zie ik niet altijd hoe de vorm juist is? Wel dan is er nog stap 5!


5. Lang leve Pintrest, natuurfoto’s en boeken!

Ik kijk heel veel naar foto’s van dieren, mensen, … deze helpen me dan om de anatomie te ontleden van zo een figuur. En dat moet je echt niet moeilijk zien: we spreken weeral over de cirkel, de driehoek en het vierkant. Als ik foto’s zie dan krijg ik ook weer inspiratie. Zie het als wandelen in de natuur: ik fantaseer hoe dieren zouden zijn in menselijke situaties. Zalig!
Zo ben ik al een tijdje in mijn hoofd aan het werken aan een tekening van dieren op een foodtruck festival: wie zou welk kraam uitbaten? Wie is er allemaal aanwezig en hoe ziet het eruit? En hier mag je gerust tegenstellingen gebruiken. Een beer die er dreigend uitziet kan een vegan-bar hebben. Of wie weet is de muis een uitbater van een mega vettige fastfoodtent? Je weet wel: zo wat een vettig beestje met een duister kantje. Oh! Laten we nog een stap verder gaan: een wolf met smetvrees. Zo eentje die schrik heeft van vuil en al. Ja, en ik blijf nu bij die muis hangen he… Een muis met een lederen jas aan van de Hells Angels en een motorfiets. Zo eentje die de schrik van het bos is. Bandana rond het hoofd, 1 tandje eruit door de gevechten…
Lap, nu zit ik hier in mezelf te lachen omdat ik die muis dus zo voor mezelf zie verschijnen. En jij? Zie jij hem?

 

6. Blijven tekenen, oefenen en bijleren

Ja, ik kan illustreren. (wauw, ik durf dit echt hardop te zeggen) Maar ik leer nog elke dag bij. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik de laatste tijd teveel digitaal teken. Dus ik ga mezelf uitdagen om weer meer met de kleurpotloden te werken. Ik was ook heel veel met andere zaken bezig: vandaar dat ik heel bewust een stap terugzet om terug het plezier te ervaren in het illustreren.
Neem je schetsboekje overal mee naartoe. Weet je nog? Als kind zat je op resto of café ook op een blad papier te kriebelen. Waarom zou je dit als volwassene niet ook kunnen doen? Gewoon even rustig tekenen wat je ziet. Haal je inner Picasso naar boven, komaan, we gaan ervoor!

Volg een cursus. Nee, je hoeft hiervoor niet naar de tekenschool. Online kan je heel veel zaken terugvinden. Of een leuke workshop die je kan doen samen met vrienden.
Tip: dit najaar zal ik starten met een aanbod van verschillende workshops. Offline en online. (dat online bezorgt me nu al nachtmerries). En ik ben ook aan het kijken voor een e-book samen te stellen, DIY-paketten. Je ziet: mogelijkheden genoeg.

Maar laten we terug gaan naar de essentie: tekenen. En voor je het weet is die creatieve blok helemaal achter de rug.
En weet je? Iedereen heeft hier last van. Zelfs de grootsten der aarde zaten soms vast in hun hoofd en moesten ook even de boel terug herladen.

Alles komt goed! Altijd