Soms is het OK om te downsizen...

Gepubliceerd op 16 juli 2023 om 09:58

Jaande… ik ben nu een dikke 6 maand fulltime bezig als zelfstandige en wat een rit is me dat al geweest. Al eens keihard met de smoel tegen de muur gelopen, portie janken ook al enkele keren gehad, gelukkig met de keuzes die ik maak en soms ook niet weten waar mijn hoofd staat van het vele werk. En laat nu net dat laatste de reden zijn waarom ik enkele knopen heb doorgehakt. Laat ik jullie even meenemen in de toekomst van Vive le Véro…
Hoewel die ook vliegensvlug kan veranderen 😉

 

1. Conceptstores zelf openhouden – bye bye!

Ik had enkele conceptstores die ik zelf moest openhouden in ruil voor een rekje met mijn producten. Duidelijke deal, en ideale springplank. Maar het werkte gewoon niet meer voor mij. En soms moet je eerlijk zijn tegen jezelf en jezelf afvragen wat dan de meerwaarde is. Want naast al dat tekenen, heb ik ook nog een freelance job waarbij ik 30u per week werk voor een bedrijf. Dus 3,5 dagen zit ik elders, en dan maandag en vrijdagmiddag heb ik vrij. Die vrijdagmiddag is meestal verschwunden met afspraken, training met de hond of gewoon even iets leuks doen (ja, dat mag ook he) en die maandag die was dan dikwijls om een winkel open te houden. En zaterdag was dan het werken aan illustraties of het drukken van jatten. Zondag ook en… ja hoor. Bibi was weer 7 dagen op 7 aan het werk.

Aangezien ik heer en meester ben in het aanrijden van muren (oh ja, zie die eerste blog) wist ik dat ik serieus aan het balanceren was en het lot aan het tarten was. Dus: ik hakte de knoop door.
Ik ben gewoon met alle conceptstores gestopt die ik zelf moet openhouden. Mega pipi in de broek: want oh jeeee, weg ook alle inkomsten. Maar soms gaat de gezondheid voor.

 

2. Nieuwe deuren die opengaan.

Ken je die gezegde? “Waar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe deur open” En dat is ook hier het geval. Hoeveel pipi het ook in de broek was, ik had er alle vertrouwen in dat er wel nieuwe zaken op mijn pad gingen komen. En ja hoor: opeens zei Jora van Jat café dat ze nog op zoek was naar ondernemers voor haar nieuwe zaak. Dus ik heb daar enkele kaartjes gezet om te verkopen.
Ik heb ook de stoute schoenen aangetrokken en een berichtje verzonden naar Braavo in Deinze. Na een heerlijke kennismaking met Janis heb ik daar ook een kaartenmolen staan. Nog meer stoute schoenen zorgden ervoor dat ik ook contact heb opgenomen met De Feniks in Tielt. En daar heb ik niet alleen een kaartenmolen maar een een rekje met al mijn andere producten.
Stuk voor stuk heerlijke mensen, mensen waar ik me goed bij voel en in winkels die volledig in lijn liggen met wie ik zelf ben.

En vooral: de winkels niet zelf moeten openhouden. Dat geeft enorm veel ruimte in de agenda voor mijn illustraties.


3. Kleine dromen die in vervulling gaan

Ergens bleef ik wel dromen van een kleine winkel of iets van mezelf in Geraardsbergen. Maar ja, financieel, risico… nog meer pipi in de broek dus. Tot HET telefoontje kwam. Een telefoon uit de duizend voor mij. Hilde van Van Acker & Go distillery.
Ik heb hen leren kennen via lokale markten, netwerkmomenten etc. Een lokale warme stokerij en sinds november 2022 hebben zij een kleine winkel in Geraardsbergen. Mini, met knalroze gevel. Echt geweldig.
Hilde en Alfred zijn 2 mensen die lokale ambachten hoog in het vaandel dragen en zij kwamen met het voorstel dat ik een stukje van hun winkel mocht gebruiken uitsluitend en alleen voor Vive le Véro. Say what? Ik denk dat ik wel 3 keer heb gevraagd of ze dit meenden, zo hard was ik even van mijn sokken geblazen. (Me and my legendarisch laag zelfvertrouwen, weet je wel?)

Na enkele dagen wikken en wegen, heb ik besloten om gewoon te springen. En toen is het snel gegaan! Op enkele dagen tijd waren alle deals rond en was ik daar al kasten in elkaar aan het vijzen om mijn gerief op tentoon te stellen. Er is ook een klein bureautje waar ik aan kan werken, dus je kan me echt “live” in actie zien.

Tijdens de braderie in Geraardsbergen (eind juni) kon ik vol trots aan iedereen zeggen “ge kunt mij vanaf nu ook in het roze winkeltje terugvinden” en de reacties waren echt wel goed.
Dus… ik ben Hilde en Alfred mega dankbaar voor deze uitgelezen kans!


4. Terug ruimte in het koppeke

En wat een verademing. Tot einde juni is het echt nog heel heftig en zwaar geweest, maar ik voel nu vooral rust. En ruimte. Terug tijd voor mezelf. Terug tijd om dat creatieve brein in werking te zetten. Terug tijd om mezelf in alle aspecten op de kaart te zetten.

In Juli en Augustus ga ik heel bewust even de rem volledig toetrappen. Eventjes tijd voor mezelf. Eventjes tijd om niks te doen, en alles aan de kant te leggen. (ok, de weddenschappen mogen dan nu beginnen hoe lang ik dit ga volhouden) De nood is er ook om meer “vrij” te kunnen tekenen en minder in opdracht. Maar ik denk dat die nood er vooral is omdat ik nu misschien even wat te moe ben en daardoor snak naar mijn cocon waar ik kan in kruipen… Dus dat is nog iets dat ik even moet uitzoeken.
Op het programma staat nu vooral veel vrije tijd. En dat is bij mij vooral: leuke dingen doen. Een terrasje doen, in de tuin wat bezig zijn, lezen en slapen. Oh boy. Ik heb echt een slaaptekort dat ik moet inhalen.
Maar ondertussen voel ik dat er toch ook nog enkele zaken blijven borrelen…

5. De grote ultieme droom

Ja, ik blijf toch stilletjes dromen van iets dat helemaal van mezelf is. Iets helemaal Vero, iets waanzinnig en compleet gek. Het plan staat al compleet klaar, locatie lijkt ook in orde te komen. Sowieso is dit iets voor volgend jaar want nu laat ik alles nog rustig borrelen. Soms komt er al eens een bubbeltje naar de oppervlakte en andere bubbeltjes zijn hun weg nog aan het zoeken. We hebben tijd 😉

Wat als we nu eens afspreken dat ik 2023 vooral rustig ga houden en gewoon ga blijven verder doen zoals ik bezig ben. Wat denken jullie daarvan?
Voorlopig klinkt dit als muziek in de oren, en dus ga ik genieten van de me-time die ik nu bewust ga inplannen. De bubbels met nieuwe ideeën die opborrelen mooi op een lijstje schrijven en vooral “nee” leren zeggen tegen dingen die niet goed aanvoelen.

Maar ja, ik zou niet dat Duracell konijn zijn moest ik jullie binnenkort niet meer nieuws kunnen geven over nieuwe zaken. Dus… hou het hier zeker allemaal in de gaten, want jullie zijn de eersten die alles horen!


Doei! Ik kruip even in hangmat (met zonnecrème en hoedje) en ga heerlijk rondslingeren in die vrije tijd die ik nu heb 🤩